Letra de ligason :

Sélectionnez votre langue

L'institucion

Lo Congrès permanent de la lenga occitana
" ua institucion scientifica e morau qui representa los actors 
 e los utilizators de l'occitan "

Lo Congrès permanent de la lenga occitana qu'ei l'organisme academic interregionau de regulacion de la lenga occitana.

Lo Congrès permanent de la lenga occitana qu'ei ua institucion independenta representativa deus actors e deus utilizators de l'occitan qui velha au respècte deus drets fondamentaus de la lenga e a la promocion deu son usatge. Qu'ei l'atruna comuna deus sons sòcis au servici de tots. Que'u sostienen lo ministèri de la Cultura-DGLFLF e las collectivitats territoriaus, qu'aspira a la plea reconeishença de la soa autoritat scientifica peus Estats de l'Union Europèa concernits per la lenga occitana, e França tot purmèr.

Qu'a per mira de contribuir a la vitalitat e au desvolopament de l'occitan, aperat tanben lenga d'òc, en tot tribalhar a la soa coneishença e a la soa codificacion per la produccion de las atrunas tà çò deus diferents aspèctes de la lenga (lexicografia, terminologia, neologia, fonologia, grafia, gramatica e toponimia). Qu'ageish segon principis d'accion taus com lo respècte de l'unitat e de la diversitat de l'occitan, l'estabilitat, la representativitat de las regions lingüisticas deu territòri d'Òc, la collegialitat de las decisions e la difusion de l'informacion. Lo Congrès qu'inscriu la soa accion dens la continuitat de las òbras istoricas de normalizacion de la lenga e qu'utiliza dens la soa comunicacion e las soas produccions la grafia dita « classica ».

" ua Academia numerica de la lenga "

Pr'amor deu son arrajòu interregionau e transfronterèr, lo Congrès qu'ei un punt de convergéncia de las energias e de la produccion de coneishenças. Vertadèra "Academia numerica de la lenga", l'institucion qu'a l'ambicion - gràcias a la soa organizacion, los sons partenariats e las soas tecnologias - de produsir las ressorsas e las atrunas qui permeten de respóner aus enjòcs de difusion de la lenga dens la societat modèrna.

 

Tà'n saber mei

L'istoric

Lo Congrès permanent de la lenga occitana qu'ei lo resultat d'un long procediment tà çò de la question de la creacion d'un organisme lingüistic de referéncia entà l'occitan.

Véder la pagina

Las missions

Lo Congrès qu'a per mira de contribuir a la vitalitat e au desvolopament de l'occitan, en tribalhant a la soa coneishença e a la soa codificacion.

Véder la pagina

Principis d'accion

Lo Congrès qu'ei representatiu deus usatgèrs de la lenga occitana. Qu'amassa la diversitat de la demanda deus usatgèrs e la diversitat deus sabers tà çò de la lenga.

Véder la pagina

L'organizacion

Lo Congrès que fonciona com ua "CUMOC" (cooperativa d'utilizacion de materiau occitan) : qu'ei un espaci de mutualizacion e de cooperacion enter los sons sòcis.

Véder la pagina

Los Sòcis

Lo Congrès qu'ei compausat de diferents sòcis, institucionaus e personas qualificadas. Que'u sostienen tanben las collectivitats territoriaus e la DGLFLF-ministèri de la Cultura.

Véder la pagina