Letra de ligason :

Sélectionnez votre langue

Lo Congrès

Burèus de Lo Congrès - La Ciutat a Pau
Burèus deu Congrès - La Ciutat a Pau
" ua institucion scientifica e morau qui representa los actors 
 e los utilizators de l'occitan "

Lo Congrès permanent de la lenga occitana qu'ei ua institucion independenta representativa deus actors e deus utilizators de l'occitan qui velha au respècte deus drets fondamentaus e a la promocion deu son usatge. Qu'ei l'atruna comuna deus sons sòcis au servici de tots. Sostienut peu ministèri de la Cultura-DGLFLF e las collectivitats territoriaus, qu'aspira a la plea reconeishença de la soa autoritat scientifica peus Estats de l'Union Europèa concernits per la lenga occitana, e França tot putmèr.

Qu'a per mira de contribuir a la vitalitat e au desvolopament de l'occitan, aperat tanben lenga d'òc, en tot tribalhar a la soa coneishença e a la soa codificacion per la produccion de las atrunas tà çò deus diferents aspèctes de la lenga (lexicografia, terminologia, neologia, fonologia, grafia, gramatica e toponimia). Qu'ageish segon principis d'accion taus com lo respècte de l'unitat e de la diversitat de l'occitan, l'estabilitat, la representativitat de las regions lingüisticas deu territòri d'Òc, la collegialitat de las decisions e la difusion de l'informacion. Lo Congrès qu'inscriu la soa accion dens la continuitat de las òbras istoricas de normalizacion de la lenga e qu'utiliza dens la soa comunicacion e las soas produccions la grafia dita « classica ».

" ua Academia numerica de la lenga "
Installacion oficiau deu Congrès permanent de la lenga occitana lo 16 de deceme de 2011 a l'Ostaleria de Region Aquitània a Bordèu.

Pr'amor deu son arrajòu interregionau e transfronterèr, lo Congrès qu'ei un punt de convergéncia de las energias e de la produccion de coneishenças. Vertadèra « Academia numerica de la lenga », l'institucion qu'a l'ambicion - gràcias a la soa organizacion, los sons partenariats e las soas tecnologias - de produsir las ressorsas e las atrunas qui permeten de respóner aus enjòcs de difusion de la lenga dens la societat modèrna.